Llacorella, espai d’aprenentatge.

LLACORELLA “pedra blanca” o “tap” habitual a la Vall d’Albaida.
Compost de carbonat calci i argila. Es coneguda la pedra
llacorella, com “pedra d’algeps”. Aquesta junt amb l’argila
de les nostres serres van fer possible l’assentament dels primers
pobladors,i la fundació dels primers pobles de la Vall,
ja que s’utilitzava com a ciment.

Llacorella és un espai d’aprenentatge, en construcció que s´ubica a l’entorn rural, en una masia del S.XIX, al terme d’Albaida (al País Valencià).

Iniciem aquest camí al setembre del 2016, amb la il·lusió d’enllestir un projecte d’educació respectuosa amb els ritmes i necessitats dels xiquets i xiquetes de la comarca.

En el transcurs d’aquests mesos la nostra tasca principal ha estat centrada en assentar unes bases psicopedagògiques entre les diferents persones que formen part del projecte. Aquestes ens aportaran coherència en la manera de fer i entendre l’educació.

De manera paral·lela hen estat treballant de valentes en diverses feines d’adequadament de l’espai com ara, redistribució de l’espai, canvi de bigues, adequament de la part superior, manteniment exterior, llanterneria, etc.. Tot amb la intenció d’obrir l’espai aquest pròxim curs.

Però malauradament, no sempre disposem dels diners i el recolzament que ens agradaria. El nostre, al ser un projecte que creu en l’autogestió, fa que necessitem del finançament col·lectiu per poder habilitar l’espai i engegar un projecte que veiem i sentim que és necessari a les nostres comarques.

El nostre punt de partida.

En llacorella partim de la premissa que el sistema de educació estatal actual té adherides unes carències, que dificulten la pràctica d’uns aprenentatges basats en l’autonomia i la llibertat. Entenem que tant l’escola com l’educació, no han de ser un conjunt d’estructures ni programes per reproduir de forma acrítica les realitats culturals i socials que vivim, sinó espais flexibles i processos creatius on es generen noves realitats de canvi.

Per tant a Llacorella volem que els xiquets i xiquetes aprenguen en base a les seus necessitats i ritmes individuals i col·lectius, i facen servir les seus pròpies eines i estratègies per desenvolupar la seua capacitat activa en els aprenentatges.

Tot això acompanyat de l’estimulació del pensament crític i un desenvolupament emocional respectuós amb les necessitats dels infants, que prioritze l’expressió d’aquestes davant la repressió, l’homogeneïtzació o la formació d’estereotips socials, com el genere o l’autoritat.

La natura, un element clau en l’aprenentatge.

Llacorella és un projecte ubicat al mig del camp, i això no és un fet casual. Les persones que formem part d’aquest projecte hem elegit aquest espai perquè creiem que la natura és una eina pedagògica per si mateixa. Estar envoltat d’arbres, plantes, animals, bancals i aigua és molt important per a l’educació, ja que a traves d’ella les persones podem aprendre de manera significativa i globalitzadora.

L’experiència comunitària i compartida.

A més a més del respecte als ritmes individuals i l’acció pedagògica del medi natural, també volem remarcar d’importància de les experiències compartides; la construcció de relacions socials i la seua socialització en base a motivacions compartides, la creació de coneixement de forma conjunta; fomenten la construcció d’unes practiques basades en valors com solidaritat, el suport mutu o la llibertat responsable i col·lectiva.

Més enllà d’un espai educatiu… un projecte transformador.

En Llacorella pensem que l’educació no ha de ser un procés que visca aïllat d’esquenes a la realitat social que vivim, sinó que ha de ser el punt de trobada entre la dimensió social de l’educació (la societat) i els aprenentatges dels infants. És per això que a Llacorella volem anar més enllà i crear un espai on ajude a superar el gran distanciament que existeix entre l’educació actual i la societat. Tenim la intenció de que aquest no siga tant sols una «escola», sinó que arribe a ser un projecte veïnal i comunitari, obert a tothom i on tinguen cabuda altre projectes i iniciatives de caire social i transformador. Volem que siga un espai obert a la societat, un lloc on l’aprenentatge – no entenga d’edats- i siga aquell element per enxarxar i compartir un model social més just i igualitari.

El nostre equip.

Al capdavant del projecte som dos mestres de la vall d’Albaida amb la necessitat de crear un projecte d’aquestes característiques i posar en pràctica un model educatiu en el qual creiem fermament i de manera integral.

 

Si vols rebre més informació o posar-te en contacte amb nosaltres escriu-nos a llacorella@riseup.net

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s